6 tips voor de beste koffie

Voor de perfecte espresso of cappuccino ben je bij Barista Bandits aan het juiste adres. Maar wat als onze Piaggio of koffiebakfiets niet in de buurt staat? Dan komt het aan op jouw barista skills. Geen zorgen als je deze (nog) niet hebt, want met deze 6 simpele tips en trucs toveren we jou om in een professionele thuisbarista. 

Voor het zetten van de perfecte kop koffie in eigen huis, vroegen we Frank van baristaworden.nl om hulp. Vandaag geeft hij 6 tips voor het zetten van de perfecte kop koffie thuis, ongeacht welke zetmethode je gebruikt.

Vaak krijg ik de vraag ‘Waarom smaakt mijn koffie thuis niet hetzelfde als in mijn favoriete koffietent?’ Professioneel apparatuur en een gepassioneerde barista maken hier een groot verschil, maar met een beetje deskundigheid kom je een heel eind. Pas de onderstaande tips toe en proef het verschil..

Verkies koffiebonen boven gemalen koffie

Wat me opvalt, is dat veel mensen nog steeds gebruik maken van gemalen koffie. Lekker makkelijk natuurlijk, maar je levert in op de smaakbeleving. 

Voor de beste smaakbeleving doe je er goed aan de bonen vlak voor de bereiding te malen. Je hebt hier een elektrische of handmatige koffiemolen voor nodig. Kost een paar tientjes, maar dit is het absoluut waard. Ik bedoel, wie wil nou niet wakker worden met de geur van versgemalen koffie? 

Versgemalen koffiebonen hebben meer smaak dan voorgemalen koffiebonen

Let op de branddatum

Kies altijd voor verse koffiebonen. Koffie is een natuurlijk product en na het branden verliest het zijn smaak en aroma’s. Om de versheid van de koffiebonen te bepalen, kijk je naar de branddatum. Het beste is om koffiebonen binnen 2 – 4 weken na de branddatum te consumeren. Vergis je niet, VERSE koffiebonen maken echt een wereld van verschil. 

Zelf koop ik mijn koffiebonen het liefst bij de lokale koffiebranderij of mijn favoriete koffietent. De koffiebrander of de barista vertelt gepassioneerd over de oorsprong van de koffie, ik kan verschillende koffies proberen en het belangrijkst: de branddatum staat op de verpakking vermeld. 

Informatie die commerciële en grootschalige koffiebranderijen maar wat graag verborgen houden, aangezien het de consument dan duidelijk wordt dat de koffie ligt te verjaren in magazijnen en in de schappen van de supermarkten.

Brandprofiel – kies voor licht of medium gebrand

Licht, medium of donker? Dit zijn de termen die gebruikt worden op verpakkingen om meer informatie te geven over het brandprofiel. De keuze voor het brandprofiel hangt uiteraard af van persoonlijke smaak. Drink je graag een Italiaanse espresso, dan past hier een donkere branding bij. 

Vaak is het zo dat je bij een donker brandprofiel alleen bittere smaken proeft. De koffie heeft zo lang in de koffiebrander gelegen dat de meeste smaken – letterlijk – verbrand zijn. Persoonlijk prefereer ik een licht- of medium brandprofiel, omdat de smaken hier intact zijn gebleven. 

Een lichte branding is meer geschikt voor filter zetmethoden (bijv. de V60), terwijl medium geschikter is voor automatische koffiemachines of een pistonmachine

Natuurlijk verschilt het per boon, maar meestal is hoe donkerder de boon des te bitter hij smaakt.

Het belang van de juiste maalgraad

De maalgraad bepaalt de duur van de extractie. Bij een grove maling loopt het water sneller door de koffie heen. Het verschilt per zetmethode welke maalgraad gewenst is.

Bij de meeste zetmethoden levert een grovere maling slappe koffie op. Dit geldt niet voor zetmethoden waarbij het water voor een langere tijd in contact is met de gemalen koffie, denk aan een french press of een aeropress. 

Voor de perfecte espresso heb je een consistente en fijne maling nodig. Maak je gebruik van een volautomatische koffiebonen machine? Zet de maalgraad dan altijd op de fijnste stand. 

Temperatuur van het water

De gewenste temperatuur voor de beste extractie ligt tussen de 90 en 96 graden. Het is belangrijk dat de temperatuur hier tussenin blijft. Een te lage temperatuur resulteert in slappe koffie. Met de juiste temperatuur zorg je ervoor dat alle wenselijke deeltjes / stofjes uit de koffie onttrokken worden. Is het water te heet? Dan verbrand je de koffie, wat in bittere smaken resulteert.

Bij volautomatische koffiemachines is het vaak mogelijk om de temperatuur zelf in te stellen, alhoewel deze bij voordelige apparaten niet altijd consistent is. Maak je gebruik van handmatige zetmethoden? Dan raad ik je aan om in een goede keukenthermometer te investeren.

Voor het beste melkschuim..

Om direct maar met de deur in huis te vallen: zonder de juiste apparatuur is het heel lastig om in de buurt te komen van de cappuccino’s van Barista Bandits of je favoriete koffietent. Door de juiste melk te kiezen, kun je met een automatische koffiemachine, pistonmachine of een losse melkopschuimer toch genieten van een prima cappuccino.

Melk heeft twee verschillende componenten die van belang zijn bij het opschuimen, namelijk eiwitten en vetten. De eiwitten zorgen voor de stevigheid van het schuim en zijn dus essentieel voor een goede schuimvorming. Het vet zorgt dan weer voor het romige mondgevoel. Voor de beste cappuccino wordt volle melk aangeraden.

Dat waren ze dan, 6 praktische tips om de koffie thuis te verbeteren. Hopelijk heb je er wat aan! Voor meer tips ben je altijd welkom op onze website baristaworden.nl. Bedankt voor het lezen en tot snel!

Snel meer informatie